De inschrijvingsperiode voor het schooljaar 2022-2023 is afgelopen.
Bijkomend vormingsverlof
Wanneer de werknemer een opleiding tot zorgkundige volgt en minstens 50% tewerkgesteld is, dan heeft deze in principe recht op Vlaams opleidingsverlof (Vlaanderen) of Betaald Educatief Verlof (Brussel). Bovenop dit VOV of BEV geeft het Sociaal Fonds Ouderenzorg bijkomend vormingsverlof. Deze uren kunnen gebruikt worden om te studeren, lessen te volgen, examens af te leggen of stage te lopen.
De werkgever ontvangt een bijdrage van €24,27 per bijkomend uur vormingsverlof.
Goed om te weten:
Terugbetaling van de inschrijvingskosten
Het Fonds betaalt de inschrijvingskosten terug met een maximum van 770€ per werknemer en per schooljaar. Met deze kosten worden het inschrijvings- en examengeld bedoeld. De kosten voor syllabi en ander materiaal worden niet vergoed.
Het Fonds vraagt aan de werkgever om het inschrijvingsgeld meteen na ontvangst door te storten aan de werknemer.
Om in aanmerking te komen voor het project dient de werknemer aan de volgende voorwaarden te voldoen:
De berekening van het aantal uren bijkomend vormingsverlof gebeurt op basis van de jobtime (werkuren per week rekening houdend met eventueel tijdskrediet) en van de gevolgde opleiding.
Per lestijd kent het Fonds 0,4 bijkomend vormingsuur toe. Voor een voltijds tewerkgestelde werknemer zal het Fonds maximaal 240 bijkomende vormingsuren toekennen per schooljaar.
De werknemer bepaalt zelf hoeveel lestijden per schooljaar opgenomen worden. Er wordt geen limiet gesteld aan het aantal schooljaren waarop de opleiding wordt gespreid.
Goed om te weten:
De werkgever dient het aanvraagdossier in vóór 31/10/2022 voor werknemers die hun opleiding starten in september en vóór 28/02/2023 voor diegenen die starten in februari.
Deze aanvraag gebeurt online via deze pagina.
Bevestiging van deelname aan het project
Elk volledig ingediend aanvraagdossier zal door het Fonds worden onderzocht. Daarna wordt de instelling op de hoogte gebracht van de aan de werknemer toegekende inschrijvingsgelden en vormingsuren. Vervolgens wordt het inschrijvingsgeld aan de werkgever uitbetaald. De werkgever stort het inschrijvingsgeld door naar de betrokken werknemer. Samen met de uitbetaling van het inschrijvingsgeld zal het Fonds 30% van de toegekende vormingsuren voor het betrokken schooljaar uitbetalen.
Digitale individuele steekkaart
De individuele steekkaart werd gedigitaliseerd. De werkgever dient de digitale individuele steekkaart (DIS) up-to-date te houden. Door dit formulier in te vullen en te actualiseren, krijgt de werkgever in real time zicht op het saldo bijkomend vormingsverlof dat per werknemer is toegekend.
Volgende gegevens dienen aangevuld te worden op de DIS:
De cel blijft gedurende het hele schooljaar bereikbaar voor vragen en om tussendoor een beeld te schetsen over het saldo bijkomend vormingsverlof.
De digitale individuele steekkaart (DIS) dient aan het einde van het schooljaar en ten laatste op 30/11/2023 per e-mail bezorgd te worden aan het Fonds.
De handtekeningen van de werknemer en werkgever zijn niet langer vereist, wel wordt gevraagd aan de werkgever om op de DIS aan te vinken dat alle gegevens correct werden ingevuld.
Eens de gegevens vermeld op de DIS verwerkt worden door de administratieve cel, zullen zowel de werkgever als de werknemer een e-mail ontvangen. Voor de werkgever zal met de eindafrekening het saldo van de toegekende vormingsuren worden verrekend en de finale betaling plaatsvinden. Bij deze eindafrekening wordt er rekening gehouden met eventuele wijzigingen in jobtime of afwezigheden en niet volledig opgenomen VOV/BEV. Doorheen het schooljaar zullen er geen betalingen gebeuren met uitzondering van terugbetaling inschrijvingsgelden. In geval van een negatief saldo op de eindafrekening, dient dit binnen de 10 werkdagen teruggestort te worden naar het Fonds.
Goed om te weten:
De financiële tussenkomsten van het Sociaal Fonds zijn maar definitief verworven voor zover geen andere betoelaging van de opleiding mogelijk is of wordt. M.a.w. bijkomende tegemoetkomingen (vb. opleidingscheques, door de school terugbetaalde inschrijvings- en examengelden, studiebeurs,….) dienen in aftrek te worden genomen van de tegemoetkomingen van het Fonds. Onterecht verkregen gelden dienen onverwijld teruggestort te worden aan het Fonds.
Enkel van toepassing voor werknemers die gebruik maken van BEV:
Gelieve het Fonds op het einde van het schooljaar via mail een kopie te bezorgen van het document: “getuigschrift van regelmatige inschrijving en/of trimestrieel getuigschrift van nauwgezetheid” ingevuld door de onderwijsinrichting voor het betreffende schooljaar. Dit geldt niet voor de werknemers die recht hebben op Vlaams opleidingsverlof.
Op dat moment dient de digitale individuele steekkaart zo snel mogelijk aan het Fonds te worden bezorgd, opdat de nodige afrekeningen kunnen gemaakt worden.
Opdat we onze projecten jaarlijks kunnen evalueren is het van belang om ons de nodige feedback te bezorgen in onderstaande gevallen: